Ölburksburgare

Ölburksburgare

Ölburkar som hjälpmedel vid grillningen t ex Beer Can Chicken eller som här Beer Can Burgers, är inget nytt. Här används burken som köksredskap för att fixa till en hålighet i burgaren som man med fördel fyller med ost och andra goda smaker. Det går såklart att använda vilken dryckesburk som helst eller ett glas som har ungefär samma dimension som en drickaburk.

Det här behöver du

1 kg nötfärs
4 msk kalvfond
6 skivor bacon

1 puck mozarella
1-2 msk jalapeños, inlagda, finhackade
1 vårlök, tunt skivad
3 soltorkade tomater, inlagda, finstrimlade
cheddarost, riven

Så här gör du

Blanda färs med kalvfond och smaka av med salt och peppar. Om du inte gillar att smaka på rå färs stek en liten provbit och smaka av tills du är nöjd.

Dela färsen i 6 lika stora delar och forma till stora ”köttbullar”. Pressa sedan ner ölburken på varje bulle och forma färsen runt burken så att du får till en hamburgare som blir som en skål med kanter som du kan fylla. Låt burken vara kvar medan du lindar en baconskiva kring burgarens kant. Fäst gärna ihop med en trätandpetare.

Dela mozarellapucken i 6 delar och fördela dem i vardera burgare. Fördela vårlök, jalapeños och soltorkade tomaterna över mozarellan och fyll upp med cheddarost. Grilla burgarna på indirekt värme på kolgrill med lock i ca 40 minuter. Om du vill fräsa på baconet extra lägg dem på direkt värme mot slutet.

När jag skriver direkt och indirekt värme menar jag att du endast har grillbädd på halva delen av grillen. Grilla ovanför kolbädden när du vill ha indirekt värme och bredvid när du vill ha indirekt värme. Förutsättning för att det ska fungera är att du har ett lock till grillen.

Jag serverade burgaren med en srirachamajonäs, salladsblad, rödlök, tomat och saltgurka.Lämna ett svar