Kålpudding

Kålpudding

En husman som inte går av för hackor och som går utmärkt att göra en lågkolhydratsvariant på är kålpudding. Du får ju skippa den kokta potatisen och den söta lingonsylten till förstås, men man vänjer sig. Om du saknar potatisen galet mycket kan du testa att äta kokt majrova till. Om du vill ha en sötare kål använd lite fibersirap i slutet när du fräser den. Vill du ha sockerfri lingonsylt hittar du recept på länken bland ingredienser.

Det här behöver du

1 kg vitkål
smör
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
(fibersirap)

500 g blandfärs
2 ägg
1 liten burk keso
1 msk japansk soja
2 dl vispgrädde
1 msk konc kalvfond
1/2 tsk salt
2 krm peppar
2 msk lökpulver

buljongen från kålpuddingen
grädde
färskost
kalvfond
soja
vitpeppar

Lingonsylt (sockerfri)

Så här gör du

Sätt ugnen på 200°C.

Skär bort den hårda mittstocken på vitkålen och strimla resten fint. Bryn kålen i omgångar på hög värme i smör utan att det bränns. Krydda med salt och peppar.

Om du saknar sirapen från ett traditionellt recept kan du ersätta med lite sötströ och soja eller fibersirap.

Blanda färsen med övriga ingredienser till färssmeten och blanda ner hälften av den stekta kålen och rör om. Lägg blandningen i en smord ugnssäker form. Täck med resten av kålen. Grädda i mitten av ugnen ca 40 minuter.

Jag brukar sila av buljongen från kålpuddingen och ha som såsgrund. Jag tillsätter grädde och färskost (50/50) och smakar av med kalvfond, soja och vitpeppar. Och kom ihåg en god sås reder sig själv.

Servera kålpuddingen med gräddsåsen och några vackra röda lingon som bryter av med färg och syrlighet.Lämna ett svar