Gobhi musallam

Gobhi musallam

Originalreceptet är en traditionell indisk växtbaserad rätt. När jag åt helt vegetariskt för några år sedan lärde jag mig att använda blötlagda cashewnötter för att ersätta mejeriprodukter. Nu har jag gjort tvärtom och ersatt nötterna med turkisk yoghurt istället. Den här blomkålen kan du såklart äta som egenrätt om du vill äta vegetariskt men den passar också bra som ett tillbehör till något protein.

Det här behöver du

1 medelstort blomkålshuvud
2 1/2 tsk salt
1/2 tsk gurkmeja

Såsen

1 röd lök
1 solovitlök
olivolja till stekning
1 bit ingefära, ca 1 cm
1 röd chilifrukter, spansk peppar
2 msk tomatpuré
2 tsk chilipulver
1 1/2 tsk spiskummin
1 1/2 tsk garam masala
1 tsk gurkmeja
10 körsbärstomater eller 2 tomater
1 1/2 dl vatten
1 1/2 dl turkisk fet yoghurt
Salt & peppar

citronklyftor att pressa över
färsk koriander till garnering

Så här gör du

Koka upp vatten med salt och gurkmeja i en stor kastrull. Lägg ner blomkålshuvudet i det kokande vattnet och sänk värmen så att vattnet sjuder. Koka den i ca 20 minuter tills den är al dente. Häll bort vattnet och låt blomkålshuvudet ånga av i ett durkslag medan du gör såsen.

Hacka lök och tomat i små tärningar. Finhacka vitlök, ingefära och chili. Hetta upp olja i en stekpanna och fräs löken i medelgodvärme i ca 5 minuter. Vänd i ingefära, vitlök och chili och fräs ytterligare några minuter. Tillsätt tomatpuré och fräs nån minut till. Vänd i alla kryddor och fortsätt fräs under omrörning. Ha i tomaterna och fräs under omrörning i någon minut. Tillsätt vatten och låt såsen puttra på medelvärme under lock i ca 10 min tills smakerna har djupnat och grönsakerna har mjuknat. Mixa sedan såsen slät tillsammans med yoghurten med hjälp av en stavmixer. Smaka av med salt och peppar.

Värm ugnen till 200°, över och undervärme. Lägg blomkålshuvudet i en ugnsform. Häll såsen över blomkålen, ringla lite olivolja över. Baka mitt i ugnen i ca 25-30 min tills den fått fin färg och är mjuk. Vid serveringen pressa över citron och garnera med koriander.

Gobhi musallam med vitlökslammkorv


Lämna ett svar