Västerbottenspaj utan pajskal

Västerbottenspaj utan pajskal

Har du portionsformar kan du göra härliga “pajer” med det allra göttigaste, dvs fyllningen. Toppa den med forellrom och lök så blir den extra göttig. Den här godingen passar utmärkt som tillbehör till skaldjuren på kräftkalaset, som förrätt eller varför inte på buffébordet en påsk eller midsommar.

Det här behöver du

6 ägg
4 dl grädde
1/2 tsk salt
1 dl västerbottenost, grovriven
80 g forellrom eller annan rom
1/2 rödlök, finhackad
2 msk gräslök, finskuren
smör till formarna

Så här gör du

Smörj 6 stycken ramekinformar noggrannt med smör och värm ugnen till 175 grader.

Vispa ihop ägg, grädde och salt till en slät äggstanning. Häll upp smeten i formarna. Fördela sedan osten i formarna så att du delar upp den broderligt till alla sex portioner. Rör lite i formarna när du fördelat osten så att den blandas med äggstanningen.

Ställ formarna i en djup ugnsplåt eller större form och ställ in mitt i ugnen. Häll på hett vatten i ugnsplåten så att vattennivån kommer upp några centimeter upp på ramekinformarna. Grädda tills smeten börjar rest sig och precis har stannat. Du kan känna med en provsticka precis som när du kollar om en sockerkaka är klar. Det tar ca 15-20 minuter.

Tag ut formarna ur ugnen och låt pajerna svalna och toppa dem därefter med rom, rödlök och gräslök.Lämna ett svar