Kålpuckar med gräddsås & lingon

Kålpuckar med gräddsås & lingon

Jag äter gärna kålpudding och det är faktiskt perfekt lågkolhydratsmat bara man gör vissa justeringar. Detsamma gäller förstås kåldolmar. Enda anledningen att jag inte gör sådana lika ofta är för att det är lite pillrigare att vika och dona istället bara tjoffa ner i en form. Den här gången testade jag att göra puckar snarare än dolmar genom att använda en muffinsform.

Det här behöver du

500 g blandfärs
250 g keso
1 ägg
1 dl grädde
1 msk kalvbuljong
kryddpeppar, svartpeppar och salt
10 savojkålsblad
smör
soja

3 dl grädde
sky från kåldolmarna
salt och peppar
lingon, naturella

Så här gör du

Blanda färsen med keso, grädde och ägg. Smaksätt med kalvbuljong, kryddpeppar, svartpeppar och salt. Smaka gärna på färsen så att du vet att du får rätt balans i sälta och pepparsmak. Om du ogillar att äta rå färs kan du steka en lite kludd innan du provsmakar.

Jag använder muffinsplåtar med 6 hål i för att lätt fixa kålpuckar istället för kåldolmar. Jag fick till 10 puckar med den här mängden ingredienser. Till dessa behöver då 10 kålblad.

Riv av 10 blad som du sänker ner i en stor kastrull med kokande saltat vatten och låt dem ligga cirka 5 minuter. Låt dem sedan landa på en ren kökshandduk för att torka. Skär sedan av den tjocka nerven på varje blad innan du lägger ner varje blad som en skål i varje hålighet i muffinsformarna.

Fyll sedan bladen med smet och slut om med savojkålen på toppen och vänd pucken så att skarven kommer nedåt. Lägg en klick smör på varje puck och droppa på lite soja.

Ställ in plåtarna i ugnen på 225 grader i ca 25 minuter. Se till att färsen når en innertemperatur på 70 grader. Om det behövs vänder du på puckarna mot slutet så att de får lagom färg på båda sidorna.

Koka upp grädden och stjälpt i skyn som bildats i muffinsformarna efter att du tagit ur kålpuckarna. Koka ihop såsen tills du är nöjd med konsistensen. Smaka av med salt och peppar och servera såsen och kålpuckarna med lingon.Lämna ett svar