Helenas gula fisksoppa

Helenas gula fisksoppa

En gräddig gul lågkolhydratsvariant på den franska klassikern bouillabaisse. Den är verkligen proteinproppad till brädden med lax, torsk, räkor och musslor. Du utesluter det du inte vill ha eller byter ut mot något annat.

Det här behöver du

2 schalottenlökar eller 1 gul lök, hackade
2 solovitlökar, hackade
1/2 purjolök, skivad
1 kålrabbi, tärnad
1 fänkål, skivad
(1 morot, tärnad)
olivolja eller smör att steka i
3 msk tomatpuré
1 påse saffran
1/2 tsk chiliflakes
1 flaska vitt matlagningsvin eller 2 1/2 dl vitt vin
2 dl grädde
1 dl vatten
3 msk fiskfond
300 g laxfilé, i stora tärningar
300 g torskfilé i stora tärningar
flingsalt och grovmalen svartpeppar
500 g räkor, skalade
grönmusslor
citron
fänkålsdill och färsk dill

Så här gör du

Fräs all lök i olivolja eller smör tillsammans med resten av grönsakerna i ca 4 minuter i en tjockbottnad gryta eller kastrull. Hoppa över morötter om du vill vara extra noggrann med kolhydraterna. Jag har gärna med dem i soppan men låter övriga familjen äta upp dem.

Ha i tomatpurén och fräs i knappt en minut under omrörning. Tillsätt vin och låt puttra i ca 4-5 min.

Häll i vatten, grädde och fond och låt soppan sedan sjuda under lock i ca 20 min tills grönsakerna är nästan helt mjuka men fortfarande har lite spänst kvar.

Medan soppan puttrar salta generöst och peppra en aning på fisken. När grytan med grönsakerna närmast är klar blanda försiktigt i fisken först och sedan grönmusslorna. Jag brukar köpa halverade grönmusslor i frysdisken. När fisken och musslorna fått sjuda i knappt 5 minuter är det dags att smaka av med salt och peppar om det behövs eller lite citronsaft om du vill ha mer syra i grytan. Testa att fisken är klar och häll sedan upp soppan i generösa skålar och toppa med fänkålsdill eller vanlig dill eller bäggedera. En stor klick aioli är inte heller fel.

OBS! Jag gillar en matig fisksoppa eftersom jag inte äter bröd till och har därför mindre vätska än i en vanlig bouillabaisse.Lämna ett svar