Marockanska köttbullar i tomatsås

Marockanska köttbullar i tomatsås

En variant på köttbullar med mustig tomatsås. Smakerna tar mig till andra breddgrader. Det är det fina med mat. Utan att behöva ta sig längre än till mataffären och spisen kan jag på en kort stund resa världen runt. Jag hittade originalreceptet på Tasteline men har ändrat något.

Det här behöver du

500 gram köttfärs
1 tsk salt
1 tsk spiskummin, mald
1 solovitlök, riven
1 citron, rivet skal
1 dl turkisk yoghurt
olivolja

1 st gul lök
1 solovitlök
1 röd chili
olivolja
1 tsk spiskummin, mald
2 krm kanel
1 msk tomatpuré
1 msk paprikapuré, stark
500 g krossade tomater
2 msk grönsaksfond
salt och peppar

Så här gör du

Börja med att koka tomatsåsen. Skala och finhacka chili, lök och vitlök. Hetta upp olja i en kastrull och fräs chili, lök och vitlök tillsammans med spiskummin och kanel utan att det tar färg.

Tillsätt tomatpuré och paprikapuré och fräs ytterligare 30 sek under omrörning. Tillsätt krossade tomater, och buljong och låt såsen småputtra under lock medan du gör köttbullarna.

Blanda färsen i en bunke med salt, spiskummin, riven vitlök och citronskal samt yoghurt. Blanda väl och forma köttbullar med vattensköljda händer.

Hetta upp en stekpanna med olja och bryn köttbullarna på medelhög värme så att de får fin färg runt om. Lägg sedan ner dem i tomatsåsen för att koka klart ca 10 min.

Smaka av tomatsåsen med salt och peppar.

Servera de marockanska köttbullarna i tomatsåsen till exempel tillsammans med rootris eller blomkålsris och ruccolasallad.



Lämna ett svar