Laxgryta rosso

Laxgryta rosso

Ofta blir det mat à la Kajsa Varg, man tager vad man haver. Idag en gräddig laxgryta som fick färg av både tomat- & paprikapuré tillika, röd paprika och chili. Lite extra vardagslyx med hjälp av några grönmusslor som fick toppa grytan tillsammans med härlig persilja.

Det här behöver du

500 g skinnfri laxfilé, kuber
8 grönmusslor i sitt skal
smör eller olivolja
1 purjolök, slantar
1 solovitlök, hackad
1 röd chili, skivad
1 röd paprika, bitar
1 msk tomatpuré
1 msk paprikapuré
1/2 dl vitt vin eller vitt matlagningsvin
2 dl grädde
1 tsk fiskfond
1 tsk torkad persilja
1 skvätt citron, pressad
salt och peppar
färsk persilja

Så här gör du

Börja med att fräsa grönsakerna i smör eller olja några minuter. Tillsätt sedan tomatpuré och parikapuré och fräs en kort stund tillsammans med grönsakerna. Tillsätt vinet och låt det koka in någon minut och häll sedan på grädde, fiskfond och krydda med persilja. Smaka av med citronsaft samt salt och peppar.

Låt såsen få ett ordentligt uppkok och lägg sedan ner musslorna och fisken. Lägg på ett lock och låt fisken och musslorna bli lagom tillagade. Det tar ca 5 minuter. Garnera med persilja.

Det här kan du tänka på

Jag brukar köpa hela laxfilésidor när det är billigt. Jag älskar att tillaga en sida hel i ugn eftersom det är både lätt och gott. Problemet med den typen av lax är att ändarna inte alltid blir klara samtidigt som resten av fisken. Jag brukar därför skära ut mittenbiten och sedan ta bort skinnet från ändbitarna och skära dem i bitar och slänga in i frysen. Sådana bitar är toppen att ta fram och laga till exempel gryta på.
Lämna ett svar