Murgh Makhani – Indisk smörkyckling

Murgh Makhani – Indisk smörkyckling

Mitt absoluta favoritrecept på en indisk kycklingcurry utan överdrivet dyra ingredienser. Den kräver dock lite tid och två lite annorlunda kryddor; dels mald bockhornsklöver, dels torkade blad av bockhornsklöver. Grytan tillhör en mildare variant av curry även om den innehåller chili.

Det här behöver du

800 g kycklingfilé eller kycklinglårfilé

Marinaden

2 dl turkisk yoghurt
1 tsk salt
1 lime, pressad
3 solovitlökar, finhackade
3 cm färsk ingefära, finhackad
2 msk garam masala
2 tsk chilipulver
2 tsk koriander, mald
2 tsk mald bockhornsklöver
1 tsk spiskummin, mald

Makhanisås

2 förpackningar krossade tomater (à 390 g)
1/2 tsk torkad bockhornsklöver, blad
2 gröna spansk peppar, finhackade
4 kryddnejlikor, malda
1 tsk salt
1 1/2 dl vatten

Smörsås

100 g smör, normalsaltat
2 tsk spiskummin
4 tsk fibersirap
1 1/2 dl vispgrädde
1 tsk svartpeppar, nymald
1 lime, pressad

Så här gör du

Dag 1

Blanda alla ingredienser till marinaden i en rymlig, ugnsfast form. Skär kycklingköttet i 2 centimeter tjocka strimlor. Lägg kycklingen i marinaden och blanda noga. Låt formen stå täckt i kylen över natten.

Dag 2

Börja med att blanda alla ingredienser till makhanisåsen och sjud den i en kastrull i 20 minuter under omrörning. På så vis tjocknar såsen och mognar i smak. Mixa såsen med en stavmixer. Ställ såsen åt sidan så länge. Den här såsen går också att förbereda dag 1 om man vill.

Ställ in den ugnsfasta formen med kycklingen i marinaden och baka i ugn i 225 grader i 10 minuter. Sänk värmen till 200 grader och baka i ytterligare 5 minuter eller tills kycklingen precis är genomkokt.

Smält under tiden smör till smörsåsen i en kastrull och blanda ner spiskummin. Låt fräsa några minuter. Tillsätt fibersirap, grädde, svartpeppar och lime.

Häll makhanisåsen i smörblandningen. Tillsätt kycklingen och låt alltsammans sjuda i 5 minuter.

Serveringsförslag

Visste du att…

Bockhornsklöver (på engelska Fenugreek) har använts inom matlagning sedan urminnes tider. Den är vanligt förekommande som ingrediens i speciellt det Indiska, Thailändska och Persiska köket. Man använder både bladen och fröna. De malda fröna är en av de viktigaste ingredienserna i olika kryddblandningar, inte minst curry.

I folkmedicinen har den bl a använts vid olika typer av mag- och tarmrelaterade problem. Men också för att reglera testosteronnivåerna och stabilisera blodsockret.Lämna ett svar