Mandeltårta

Mandeltårta

Jag tycker att det blir lagom att dela upp tårtan i 8 bitar. Hela tårtan innehåller 32 g kolhydrater. Om du delar tårtan i 8 bitar innehåller varje bit 4 g kolhydrater.

Det här behöver du

Mandelbottnarna

150 g mandelmjöl
5 st äggvitor
1 dl Sukrin Gold

Smörkrämen

5 st äggulor
1 dl grädde (40%)
1 dl Sukrin melis
175 g smör

Garnering

50 g mandelspån

Så här gör du

Mandelbottnarna

Rita upp två cirklar i vardera 24 cm i diameter på bakplåtspapper. Använd ett bakplåtspapper till vardera botten.

Separera äggulorna från äggvitorna. Lägg äggvitorna i en torr och fettfri bunke som rymmer minst 2 liter. Lägg äggulorna i en annan skål och ställ in dem i kylen. Du ska använda dem senare till smörkrämen.

Vispa äggvitorna till hårt skum med hjälp av elvisp. Vänd försiktigt ner sötningsmedlet och fortsätt vispa med maskin till ett blankt och hårt skum. Det är klart när du kan vända upp och ner på bunken utan att det rinner ut.

Vänd ner den mandelmjölet och rör försiktigt till en jämn smet.

Bred ut smeten i jämnt lager, innanför dina uppritade cirklar på bakplåtspapper. Ena halvan på den ena cirkeln och andra halvan på det andra bakplåtspapperet.

Grädda en tårtbotten i taget i strax under mitten av ugnen i 175°C i ca 22 minuter.

När bottnen är färdiggräddad lossa den från bakplåtspapperet efter att den svalnat några minuter. Låt dem vila på galler.

Smörkrämen

Lägg äggulorna i en kastrull och häll på grädde samt sötningsmedel i en kastrull.

Vispa till en jämn smet. Låt koka upp under omrörning. Vispa kraftigt och låt smeten sjuda försiktigt tills den tjocknat. När smeten tjocknat, ta bort kastrullen från värmen och låt den svalna någon minut.

Tillsätt det kalla smöret, lite i taget, och vispa till en jämn smet mellan varje smörklick tills allt smör har vispats ner och krämen är jämn, blank och fin.

Låt krämen kallna och stelna i kylskåp.

Montering

Rosta mandelspånen till garneringen i en stekpanna. Sätt plattan strax under medelvärme och rosta den flagade mandeln i en stekpanna tills den blivit guldgul. Låt svalna innan du senare garnerar tårtan med dem.

När tårtbottnarna svalnat, smörkrämen är kylskåpskall och de rostade mandelspånen svalnat till rumstemperatur så kan du lägga ihop tårtan.

Lägg den ena tårtbottnen på ett tårtfat. Bred på halva mängden smörkräm. Lägg på den andra tårtbottnen och bred ut resten av smörkrämen ovanpå.

Strö över de rostade mandelspånen på det översta lagret smörkräm. Förvara mandeltårtan i kylskåp till servering.
Lämna ett svar