Shepherd’s Pie

Shepherd’s Pie

I en klassisk shepard’s pie ingår Worcestershiresås, morötter, ärtor och potatismos. Jag har bytt ut potatismoset till blomkålsmos och tagit bort ärtorna helt. Om du har råd i din kolhydratbudget kan du använda morot och/eller Worcestershiresås i köttfärsröran. Jag har försökt kompensera Worcestershiresås mustighet och umamismak med bacon och oxfond i det här receptet.

Det här behöver du

Blomkålsmoset

1 kg blomkål
2 msk smör
2 äggulor
salt
vitpeppar
100 g lagrad cheddar eller västerbottenost, riven

Köttfärsrörsan

500 g lammfärs
1 paket bacon i strimlor
20 cm purjolök, finstrimlad
(1 morot, tärnad)
smör
3-4 msk tomatpuré 
1 krm vitpeppar
1 tsk salt
1 tsk timjan
1 tsk rosmarin
1 msk oxfond, koncentrerad
(1 msk Worcestershiresås)

Så här gör du

Ansa blomkålen och bryt upp i buketter. Koka buketterna i saltat vatten under lock tills blomkålen är mjuk. Häll av vattnet och låt blomkålen ånga av i ett durkslag. 

När blomkålen har ångat av och blivit lite svalare lägg den i en ren linnehandduk och vrid ur den resterande vätskan.

Mixa till ett slätt mos tillsammans med smör och äggulor, gärna i en matberedare med knivsatsen eller med hjälp av en stavmixer. Smaksätt med salt och peppar.

Köttfärsen kan du passa på att göra medan blomkålen kokar. Fräs purjolök och bacon i smör i ca 5 minuter tills purjon börjar mjukna. Om du vill använda morötter fräser du dem på samma gång. Tillsätt färsen och laga tills den är genomstekt. Fräs tomatpuré någon minut i stekpannan och blanda in i färsen. Krydda med salt, peppar, timjan och rosmarin och häll på oxfonden. Låt koka ihop en aning och smaka av.

Bottna en ugnsform med köttfärsen. Bred över blomkålsmoset och strö över osten.

Grädda i 225 grader mitt i ugnen ca  20 minuter eller tills osten har fått fin färg. Jag strödde lite persilja på toppen vid serveringen åt tillsammans med en sallad.



Lämna ett svar