Höstgryta

Höstgryta

Det här behöver du

ca 1 kg grytbitar av nöt- eller viltkött
smör och olivolja att steka i
salt
svartpeppar, grovmalen

1 paket bacon, små tärningar
1 bit rotselleri, små tärningar
2 gula lökar, grovt hackad
1 solovitlök, finhackad
1 morot, grova slantar
2 msk tomatpuré
2 dl rödvin
2 dl vatten
2 msk oxfond
några timjankvistar
5 enbär, mortlade
2 lagerblad
1/2 dl grädde
2 msk svampmjöl

Så här gör du

Fräs köttet i smör och olivolja i omgångar, salta och peppra och lägg över i en stor gryta.

Fräs sedan bacon i stekpannan i några minuter. Tillsätt selleri, lök och vitlök och fräs tills grönsakerna börjar mjukna och baconet fått lite yta. Tillsätt morötterna och fräs med i några minuter. Gör plats i stekpannan och tillsätt tomatpuré. Låt den fräsa någon minut och häll sedan på rödvinet. Rör runt tomatpuré, vin och grönsaker i pannan och häll sedan över alltsammans på köttet i grytan.

Tillsätt vatten och koncentrerad fond. Vätskan ska nätt och jämt täcka köttet. Ha i timjan, enbär och lagerblad. Rör om ordentligt. Låt grytan koka upp och sedan puttra under lock på låg värme i cirka 2 timmar tills köttet är mört. Runda av smaken med grädde och svampmjöl och låt grytan få ett uppkoka och sedan puttra utan lock tills grytan kokat ihop en aning.

Servera med grönsaker, t ex en blandad sallad och kokta haricots vertes.Lämna ett svar