Kumminrostade morötter med rimmad ugnsbakad torsk och brynt citronsmör toppat med parmesan

Kumminrostade morötter med rimmad ugnsbakad torsk och brynt citronsmör toppat med parmesan

Det finns en mängd grönsaker man kan välja som alternativa tillbehör till protein istället för t ex potatis. Generellt är att de grönsaker som växer ovan jord innehåller färre kolhydrater än de som växer under jord. Det händer att jag äter en liten mängd av sånt som växer under jord. En liten morot eller en rödbeta slinker ner i matlagningen ibland. Potatis däremot sparar jag en liten mängd potatis till alldeles speciella tillfällen för att inte trilla dit och ha dem jämt och ständigt eftersom det var mitt normala före jag började äta kolhydratsnålt.

Potatis 🥔 15 g
Morot 🥕 7 g
Rödbeta 🍠7 g
Broccoli 🥦 4 g
Blomkål 🍈4 g
Vitkål 🍈3 g
Zucchini 🥒3 g
OBS! Ungefärliga uppgifter som varierar beroende på enskild växt och förutsättningar den haft på växtplatsen.
Källa Dietdoctor.com

Det här behöver du för 4 personer

500 g knippmorötter
1 msk hel kummin, lätt stötta i mortel för att få fram aromen
100 g smör
1/2 citron, saft och cest
Olivolja
Flingsalt
Svartpeppar
25 g riven parmesanost

4 torskrygg
5 dl vatten
1 1/2 msk salt

Så här gör du

Börja med att lösa upp salt i vatten för att göra en lag som du kan rimma torskryggen i. Låt fisken rimma minst 1 timme.

Jag låter fisken gå in i ugnen efter morötterna. Den behöver bara 125 grader och ska bakas i ugnen ca 20 minuter. Enligt mig är den perfekt när den har en innertemperatur på ca 50 grader. Vissa tar den vid 48 och andra vid 55. Du avgör vad som är lagom för dig. Var noga med att torka av fisken innan du lägger den i en smord ugnsform. Tänk på att varmhålla morötterna genom att t ex sätta folie över ugnsformen.

Sätt ugnen på 225 grader.

Under tiden förbered morötterna. Borsta dem noga och ta bort det mesta av blasten. Jag brukar spara någon centimeters spret för att jag tycker det är snyggt. Lägg sedan morötterna på en ugnsplåt. Ringla olivolja över och krydda med salt, peppar och kummin. Rosta morötterna i mitten av ugnen ca 15-20 minuter. Känn med en vass liten kniv eller liknande för att se att de är klara. Jag gillar att de fortfarande har lite ”motstånd”.

Bryn smöret under vispning tills det doftar nötigt och det börjar bildas en ljusbrun bottenmassa i kastrullen. Det brukar ske vid 140 grader. Tillsätt citronsaft och cest. Rör om. Häll över morötterna och strö över parmesanost. Servera genast.

När jag serverade rimmad torskrygg till valde jag att hälla smöret både över fisken och morötterna och sedan strö över osten.Lämna ett svar