Hälleflundra med vinsmörsås & löjrom

Hälleflundra med vinsmörsås & löjrom

Det finns mycket att fira i livet. Om din tid, ork och plånbok tillåter det så kan du göra det med hälleflundra och löjrom. Det dagar inte kassan tillåter hälleflundra och löjrom men du fortfarande har lite tid och ork kan du laga vinsmörsåsen till en bit lax istället. Det går inte heller av för hackor!

Jag har snott delar av receptet från @thomassjgren Thomas Sjögren. En av mina favoriter på kockstjärnhimmelen. Just det här receptet passar både mina smaklökar och min kosthållning.

Det här behöver du

650 g hälleflundrafile, utan skinn
1 l vatten
1 dl salt
0,5 dl matolja

3 bananschalottenlökar
1 klyfta vitlök
5 vitpepparkorn
0,5 dl matolja
2 dl vitt vin
0,5 dl vitvinsvinäger
0,5 dl vispgrädde
1 kruka gräslök
300 g smör
50 g löjrom

Så här gör du

Blanda salt och kallt vatten tills saltet löst upp sig. Skär bort eventuellt skinn på fisken och dela hälleflundran i 4 portionsbitar och lägg ner de i saltlagen, låt dem ligga 20 minuter.
Lyft upp fisken och torka av dem med hushållspapper. Lägg fisken på en plåt med matoljan. Plasta plåten och baka fisken på 50 grader till den har en innertemperatur på 42 grader, det tar cirka 1 h.

Skala och hacka bananaschalottenlök och vitlök, svetta löken i en kastull med lite matolja och vitpeppar. Slå på vin, vinäger och och vitpepparkorn, låt vätskan koka tills ca hälften återstår.
Sila bort löken och slå på grädden. Tärna smöret och värm såsgrunden. Montera ner smöret lite i taget under konstant omrörning tills såsen tjocknat. Smaka av med salt, avsluta såsen vid servering med nyskuren gräslök. Du kan antingen blanda ner löjrommen i såsen eller toppa rätten med om du föredrar det.

Jag serverade med ångkokt broccoli.Lämna ett svar