Ostmaxad zucchinigratäng + köttfärssås

Ostmaxad zucchinigratäng + köttfärssås

Jag försöker äta hemlagat i så stor utsträckning som möjligt. Inte för att det är präktigt. Det är dessutom långt ifrån praktiskt alla gånger då vardagen kräver fler åtagande än matlagning. Min anledning är för att hålla koll på innehållet för att just min kropp kräver ett lägre kolhydratinnehåll än vad som oftast finns i färdiglagad mat. Mitt hack är att dels ha ingredienser som är snabba att svänga ihop något av, dels att när jag väl lagar mat som tar lite längre tid laga MYCKET och kanske till och med något som jag kan ha som grund till fler rätter.

Här lagar jag köttfärssås på 1 kg köttfärs och använder hälften till en gratäng och fryser in andra hälften till att göra något vid ett annat tillfälle.

Det här behöver du

1 kg köttfärs
2 gula lökar, hackade
3 solovitlökar, finhackade
150 g rotselleri, små tärningar
Olivolja, att fräsa i
2 msk tomatpuré 
1 msk sambal oelek 
1 dl rött vin
500 ml krossade tomater
1 msk kalvfond
1/2 tsk rosmarin, torkad
1/2 tsk timjan, torkad
Örtsalt
Svartpeppar, grovmalen

750 g Zucchini i skivor 

150 g fetaost

4 dl grädde (40 %)
200 g philadelphiaost 
Örtsalt
Vitpeppar från kvarn
100 g mozzarella, riven

Parmesanost, riven 

Så här gör du

Köttfärssåsen

Fräs lök, vitlök och rotselleri i olivolja på medelhög värme så att grönsaker börjar mjukna utan att ta färg. Tillsätt tomatpuré och sambal oelek och låt fräsa en liten stund innan du tar i köttfärsen. Salta och peppra. När köttfärsen är brynt slå på rödvinet och låt det koka in nästan helt i köttfärsröran. Häll sedan i tomatkross och kalvfond och tillsätt rosmarin och timjan. Låt koka ihop länge, så att du får en fast köttfärssås som står för sig själv, dvs att så gott som all vätska har kokat ihop. Det tar ca 45-60 minuter. Smaka eventuellt av med mer salt och peppar och låt den stå tills montering av gratängen.

OBS! En köttfärssås som kokat ihop så att den står för sig själv är en av hemligheterna till en fast gratäng.

Zucchinin

Under tiden köttfärsen kokar ihop skär upp zucchinin i skivor (ca 3 mm). Lägg skivorna i ett durkslag och strö över salt. Blanda ordentligt så att alla skivor blir saltade. Låt stå 30-45 minuter. Skölj sedan av skivorna och låt de rinna av en aning. Stjälp upp skivorna på en torr, ren och luddfri kökshandduk och torka varje skiva ordentligt.

OBS! En av hemligheterna till en fast zucchinigratäng som inte är rinnig är att laka ur dem med salt och att torka skivorna.

Ostsåsen

Blanda grädde och philadelphiaost och koka upp under omrörning med en visp. Sänk värmen en aning och låt såsen koka under tills den kokat ihop cirka en tredjedel. Såsen ska koka ganska kraftigt med bubblor, men utan att den stiger i kastrullen. Passa såsen noga så att den inte kokar över och vispa då och då så att den inte bränna vid. Ju vidare kastrull du har desto fortare går processen. När du är nöjd med konsistensen tillsätt mozarellaosten och låt den smälta. Den kommer att få såsen att tjockna ytterligare

OBS! En av hemligheterna med en krämig gratäng är att koka ihop såsen tillräckligt.

Montering

Lägg hälften av zucchiniskivorna omlott i botten på en ugnsform.

Sleva över hälften av köttfärssåsen på zucchinilagret. Andra hälften sparar du till en annan gång. Jag fryser in den och tar glatt fram en dag jag inte har ork eller tid att laga mat.

Smula sedan fetaosten över köttfärssåsen. Lägg andra hälften av zucchinin omlott i ett lager.

Bred på ostsåsen och riv över lite parmesanost.

Grädda mitt i ugnen i 225 grader i ca 30 minuter.

Köttfärssåsen som inte gick åt till gratängen använde jag till en annan middag då jag serverade den med rootpasta, parmesan, blandade salladsblad och långbakade småtomaterLämna ett svar