Stifado – grekisk köttgryta

Stifado – grekisk köttgryta

Jag har hittat många bra recept på sidan Mitt Grekland. Deras recept på Stifado är en av mina favoritrecept. Jag har utgått från det när jag lagat min gryta. Men jag har gjort några få ändringar,så att det ska passa mig bättre.

Det här behöver du

800 gr bitar av nötkött (högrev)
2 gula lökar
3 solovitlökar
2 msk tomatpuré
400 gr krossade tomater
2 dl rödvin
3 msk rödvinsvinäger
1 köttbuljongtärning
1,5 msk Sukrin Gold
1 msk oregano
2 lagerblad
2 kanelstänger
4 nejlikor
Salt & peppar
Olivolja

Så här gör du

Skär löken i stora bitar och hacka vitlöken. Skär köttet i bitar. Bryn köttet i olja tills de fått fin färg. Ha i lök och vitlök och svetta tills löken börjar bli genomskinlig. Putta undan kött och lök och tillsätt tomatpuré och låt den bryna lite innan du rör runt den med kött och lök. Häll i rödvin och kryddor och låt vinet reducera en aning. Tillsätt smulad buljongtärning, vinäger och tomatkross. Fyll eventuellt på med lite vatten. Vätskan ska precis täcka köttbitarna. Låt grytan puttra i 2-3 timmar tills köttet blir mört och trådigt. Smaksätt med salt & peppar.

Servera till exempel med en grekisk sallad.Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *