Stifado – grekisk köttgryta

Stifado – grekisk köttgryta

Jag har hittat många bra recept på sidan Mitt Grekland. Deras recept på Stifado är en av mina favoritrecept. Jag har utgått från det när jag lagat min gryta. Men jag har gjort några få ändringar,så att det ska passa mig bättre.

Det här behöver du

800 gr bitar av nötkött (högrev)
2 gula lökar
3 solovitlökar
2 msk tomatpuré
400 gr krossade tomater
2 dl rödvin
3 msk rödvinsvinäger
1 köttbuljongtärning
1,5 msk Sukrin Gold
1 msk oregano
2 lagerblad
2 kanelstänger
4 nejlikor
Salt & peppar
Olivolja

Så här gör du

Skär löken i stora bitar och hacka vitlöken. Skär köttet i tärningar.

Bryn köttet i olivolja i en stekpanna i omgångar tills de fått fin färg. Krydda med salt och peppar och för över köttet till en gryta.

Bryn sedan lök och vitlök mjuk i stekpannan utan att den tar färg. Tillsätt tomatpuré och låt den bryna lite innan du rör runt den i löken Häll på rödvin och låt vinet koka ihop en aning. Häll över allt i grytan med kött.

Tillsätt smulad buljongtärning, vinäger, tomatkross och kryddor Fyll eventuellt på med lite vatten. Vätskan ska precis täcka köttbitarna. Låt grytan puttra i 2-3 timmar tills köttet blir mört och börjar falla sönder. Smaksätt med salt & peppar.

Jag brukar servera med grekisk bondsallad.

Servera till exempel med en grekisk sallad.Lämna ett svar