Ugnsbakad muscatpumpa med grönkål, chèvreost och rostade hasselnötter

Ugnsbakad muscatpumpa med grönkål,  chèvreost och rostade hasselnötter

Jag serverade pumpan till lammytterfilé och det blev en höstig och hjärtlig middag som fick själen och smaklökarna att sjunga i kör. Muscatpumpan är ett suveränt tillbehör med bara 4,4 kolhydrater per 100 gram.

Det här behöver du

1 liten muscatpumpa
olivolja
flingsalt
svartpeppar
apelsintimjan, färsk

1 påse grönkål, riven i små bitar utan mittnerven
olivolja
salt
peppar
1 solovitlök, riven

1 näve hasselnötter
1 puck chèvre

2 lammytterfilé
1/2 dl olivolja
1/2 dl rött vin
2 kvistar rosmarin, färsk
1/2 tsk salt
2 krm svartpeppar
2 solovitlökar, rivna

Så här gör du

Jag åt lammytterfilé till pumpan. Om du vill göra det föreslår jag att du börjar med att lägga dem i marinad redan på morgonen om du ska äta detta till middag.

Du kan med fördel också förbereda hasselnötterna. Sätt ugnen på 175 grader och låt dem rosta på en plåt i ca 15 minuter. Skaka om plåten 3-4 gången så att nötterna blir jämt rostade men inte bränns. Ställ dem åt sidan tills det är dags att montera ihop hela rätten.

När det är drygt 1 1/2 timme kvar tills du vill äta får du sätta fart med pumpan och resten. Dela muscatpumpan i klyftor, ca 5-10 cm. Jag tar sedan ut kärnhuset med hjälp av en sked på varje klyfta och skalar bort skalet på varje klyfta med hjälp av en liten vass fruktkniv. Det är lite pill och tar en stund men det är inte särskilt avancerat.

Rosta sedan muscatpumpakluftorna med ringlad olivolja, flingsalt, svartpeppar och apelsintimjan i 30 minuter i 225 gradig ugn.

Under tiden pumpan går i ugnen masserar jag bitar av grönkålen tillsammans med kryddor och olivolja och sätter åt sidan.

Jag passar också på att steka lammet runt om så att det får fin stekyta och lägger upp den på en annan plåt. Jag har specialplåtar så att det ryms två stycken i min ugn. Anpassa till de ugnsformar du har. Du behöver få plats med ett fat kött och ett fat pumpa samtidigt.

När pumpan blivit lite mjuk och fått färg tillsätter jag den masserade grönkålen mellan pumpaklyftorna och ställer tillbaka i ugnen tillsammans med köttet i en ugn satt till 175 grader i ca 15 minuter. När köttet nått ca 51 grader tar jag det och låter det vila ca 10 minuter innan jag skär upp det.

Under tiden köttet vilar toppar jag pumpan och grönkålen med de rostade hasselnötterna och bitar av chèvreost.

Jag skär sedan upp köttet och serverar det tillsammans med härligheterna på pumpafatet.Lämna ett svar